عمارت و باغ اكبريه، يكي از بناهاي تاريخي بيرجند
- مجموعه: مكانهاي تاريخي ايران
عمارت و باغ اكبريه، يكي از بناهاي تاريخي شهر بيرجند است.باغ اكبريه در دوره قاجاريه و توسط شوكت الملك در دو طبقه ساخته شدهاست. اين باغ در انتهاي خيابان معلم در روستاي اكبريه كه از توابع استان خراسان جنوبي مي باشد، واقع شده است. باغ اكبريه با گسترش شهري بيرجند اكنون در داخل شهر قرار گرفته است اين باغ در نشست سي و پنجم يونسكو در سال ۲۰۱۱ ميلادي به عنوان ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد. باغ اكبريه در ۲۰ خردادماه سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيدهاست.
عمارت و باغ اكبريه، يكي از بناهاي تاريخي شهر بيرجند است
باغ اكبريه شامل چند قسمت است كه قديميترين آن عمارت دو طبقه ي حشمت الملك در منتهي اليه شرقي اين باغ مي باشد. دو بخش ديگر عبارتند از طبقه همكف كه داراي دو دالان و راهرو نسبتا طويل است و ارتباط ميان سه بخش مهم مجموعه، يعني باغ اصلي، باغ جنوبي و اصطبل را برقرار ميكند و عمارت مركزي با عملكرد تشريفات و پذيرايي از مهمانان كه تقريبا به عنوان هستهٔ مركزي باغ به حساب مي آيد و از تزيينات و چشمانداز بسيار عالي برخوردار است.
باغ اكبريه در دوره قاجاريه و توسط شوكت الملك در دو طبقه ساخته شدهاست
اين كوشك در دو طبقه ساخته شده است و داراي تزيينات منبت، مشبك و نيز ارسي با شيشههاي رنگي، تزيينات گچي با طرحهاي اسليمي و هندسي ميباشد. وجود درختان بلند قامت كاج در دو طرف خيابان و نيز خيابان هاي منتهي به خيابان اصلي عمارت مركزي بر زيبايي و طراوات باغ و نماي آن افزوده است. باغ جنوبي واقع در جبهه جنوبي و كوچكتر از باغ شمالي است. اين باغ بوسيله فضاهايي چون فضاهاي خدماتي، عمارت مركزي و ديواره غربي اصطبل احاطه شده است. يكي از عناصر مهم، استخر نسبتا بزرگ با طرح مربع است كه بخش عمده فضاي باغ را به خود اختصاص داده است. استخر در وسط داراي سكويي مربع شكل است. باغ اكبريه كه در خيابان معلم بيرجند واقع شده است، هم اكنون در اختيار سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري است.
باغ اكبريه در سال ۲۰۱۱ ميلادي به عنوان ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد
كاربري كنوني عمارت و باغ اكبريه
هم اكنون بخشهاي مختلف باغ و عمارت اكبريه مورد استفادة ادارة كل ميراث فرهنگي و گردشگري خراسان جنوبي است. بخش احداث شده در اوايل دوره قاجار، به عنوان كتابخانه فعال است. از بخش مركزي كه در دوره قاجار احداث شده به عنوان موزة باستانشناسي و مردمشناسي استفاده ميشود. بخش ساخته شده در دوره پهلوي كاربري اداري دارد و بالاخره ديگر بخشها به سفرهخانه و چايخانه سنتي اختصاص يافتهاست. در موزه حيات وحش اين مجموعه، نمونههاي شاخص، كمياب و نادري از پوشش جانوري منطقه جنوب خراسان به ويژه شهرستان بيرجند به معرض نمايش گذاشته شده است و كمياب ترين گونههاي پرندگان جنوب خراسان در اين مجموعه قرار گرفته اند همچنين در موزه باستانشناسي و مردم شناسي باغ اكبريه كه در طبقه همكف واقع شده است، بخشي از معيشت، آداب و رسوم، مشاغل و حرفه منطقه جنوب خراسانبه نمايش گذاشته شده است.
باغ اكبريه شامل چند قسمت است كه قديميترين آن عمارت دو طبقه ي حشمت الملك مي باشد
هم اكنون بخشهاي مختلف باغ و عمارت اكبريه مورد استفادة ادارة كل ميراث فرهنگي است
باغ اكبريه در ۲۰ خردادماه سال ۱۳۷۸ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيدهاست
باغ اكبريه با گسترش شهري بيرجند اكنون در داخل شهر قرار گرفته است
عمارت مركزي باغ اكبريه از تزيينات و چشمانداز بسيار عالي برخوردار است
ساخت اين مجموعه از اوايل دورة قاجار تا اواخر آن دوره و در چند مرحله انجام شدهاست
گردآوي:بخش گردشگري بيتوته
- شنبه ۳۰ خرداد ۹۴ | ۰۴:۴۵
- ۱۴۶ بازديد
- ۰ نظر