چرا كودكان در هر سني دروغ مي گويند؟
- مجموعه: رفتار از كودكي تا نوجواني
كودكان به خاطر ترس از مجازات و تنبيه بهدروغگويي روي ميآورند
اگر شما هم كودكي داريد ممكن از باكمال تعجب دروغ گفتن كودكتان را ديده باشيد. اغلب كودكان به خاطر ترس از مجازات و تنبيه بهدروغگويي روي ميآورند.
اما گاهي دروغ گفتن كودكان نشانه خوبي است. وقتي كودكان پيشدبستاني دروغ ميگويند نشانه بهره هوشي (IQ) بالا در آنها است. دكتر “آنجلا كروسمن” استاديار روانشناسي در كالج جان جي در مورد اين موضوع تحقيق كرده است. او دريافت مهارت دروغگوييهاي كودكان كه اغلب زاييده تخيلشان است بامهارت هاي اجتماعي نوجواني مرتبط است. البته اين بدان معنا نيست كه نسبت بهدروغ گويي كودكان بيتفاوت باشيد و يا آنها را تشويق به راستگويي و صداقت نكنيد. ما در اين متن قصد داريم به علل دروغگويي و ارتباط آن با سن كودكان بپردازيم.
دروغگويي در كودك نوپا:
روانشناسان اعتقاد دارند نحوه سؤال پرسيدن والدين از كودكان بسياراهميت دارد؛ مثلاً هنگاميكه كودكتان گلداني را شكسته است نگوييد:”تو گلدان را شكستي؟” بلكه بگوييد:” اا؟ نگاه كن، گلدان شكسته است.” اگر شما از همان اول به كودكتان اتهام وارد كنيد او حالت تدافعي به خود گرفته و حتماً به شما دروغ خواهد گفت. كودكان نوپا اغلب خرابكاريهاي خود را انكار ميكنند تا چيزي را كه ميخواهند براي خود به دست آوردند.
دروغگويي در كودكان پيشدبستاني:
اين كودكان در مورد دوستان خيالي، هيولاهاي شاخدار و رنگينكمان صحبت ميكنند. كودكان در اين سن افكار فانتزي خود را دارند. هنگاميكه كودكان در مورد دوست خيالي خود با جزييات تمام صحبت ميكنند، آنها قصد دروغگويي ندارند و فقط دوست دارند تخيلات خود را به شما انتقال دهند. به ياد داشته باشيد كه والدين با برخوردهاي ناصحيح خود ميتوانند به پرورش تخيلات كودك آسيب وارد كنند.
دروغگويي در كودكان مدرسهاي:
كودكان در اين سن دست به كارهايي ميزنند كه بعد از سؤال پرسيدن والدين از آنها، آن عمل را انكار ميكنند. بعد از سؤال پرسيدن مداوم والدين آنها اعتراف كرده و دليل خود را توضيح ميدهند. كودكان و نوجوانان به دليل ترس از مجازات دست بهدروغ گفتن ميزنند. كودك باوجود مشكلات متعدد و تكاليف زياد در يك درس، بازهم ادعا ميكند كه تكاليفي براي انجام دادن ندارد. قبل از محروم كردن كودك از تلويزيون و تفريحات به دليل متوجه شدن دروغگويي كودكتان، سعي كنيد دلايل را كشف كرده و با در نظر گرفتن آنها او را مجازات كنيد.
دروغهاي گاهبهگاه در مورد مشق شب و يا مسواك زدن خيلي غيرمعمول نيست. كودكاني كه در برخورد با مسائل دچار اضطراب ميشوند سعي ميكنند بهدروغ گفتن متوصل شوند تا اينكه حقيقت را به والدينشان بگويند. “دكتر برگر” عنوان ميكند دروغگويي كودكان نشانه دهنده تنش آنها و گاهي نيز بيانگر هوشمندي كودك است؛ زيرا او در برخورد با مسائل از تاكتيك هاي مختلف استفاده ميكند.
بهترين برخورد والدين با اينگونه كودكان اين است كه با او به صحبت نشسته و دلايل اين كار را از او بپرسند و به كودك توضيح دهند كه با دروغگويي چه صدمات جبرانناپذيري به خود و ديگران وارد ميكند.
- پنجشنبه ۲۱ خرداد ۹۴ | ۲۲:۱۸
- ۱۵۴ بازديد
- ۰ نظر